Till innehåll på sidan

Warning: Undefined array key "kreation_alert" in /home/raddning/public_html/wp-content/themes/raddningstjansten/header.php on line 74

Eldningsförbud råder i Blekinge län! | Eldningsförbud ›

Båt och bad
Blekinge är ett kustnära landskap och sommartid är vi många som njuter av närheten till vatten. Det är dock viktigt att ha respekt för vatten och vara medveten om sin egen förmåga. Årligen drunknar över hundra personer i Sverige. Tänk på att det räcker med ett vattendjup på bara några centimeter för att ett barn ska drunkna. Det räcker alltså med att vara vid strandkanten eller till och med vid trädgårdsdammen hemma för att olyckan ska vara framme.

 • Testa din simkunnighet. Hur långt orkar du simma i kallt vatten? I öppet vatten?
 • Lämna aldrig ett barn ensam i närheten av vatten! Små barn ska alltid ha flytväst när de vistas på bryggor eller nära vatten.
 • Bada alltid tillsammans med någon annan. Det är också viktigt att meddela någon om var du ska bada och när du planerar att vara tillbaka.
 • Simma längs med stranden.
 • Hoppa eller dyk inte på okänt vatten. Det kan ofta vara svårt att se hur djupt det är eller vad som döljer sig under ytan.
 • Knuffa aldrig i eller håll fast någon under vattnet.
 • Ropa bara på hjälp om du är i nöd!
 • Om du behöver rädda någon annan – ha alltid något emellan dig och den du räddar, den förlängda armen.

Det finns ofta livbojar (frälsarkransar) utplacerade vid stränder, kajer och vattendrag runt om i landet. Livbojar räddar flera liv varje år och är något som vi ska vara rädda om. Väder och vind kan påverka livbojens funktion liksom skadegörelse. Ser du en livboj som är trasig eller förstörd, ta gärna kontakt med ansvarig, det står längst ner på alla livbojar och kan vara till exempel en kommun eller en båtklubb.

Vill du öka din vattenkunskap kan du vända dig till Svenska Livräddningssällskapet.

Simkunskap
Att kunna simma är en mycket viktig del i din egen säkerhet och något som alla barn i Sverige ska lära sig.
Det finns simkurser för alla. Det finns nybörjarkurser för både unga och äldre men även fortsättningskurser för dig som vill utvecklas och lära dig mer. Svenska Livräddningssällskapet och Svenska Simförbundet anordnar simkurser för alla över hela landet. Du kan också kontakta din kommun som anordnar simkurser, ofta flera gånger per år. Simkunnighet är mer än att bara kunna simma en viss sträcka. Den omfattar också kunskap om de risker som är förknippade med vistelse vid och i vatten och på isar. I simskolan får eleven, förutom en grundläggande simkunskap, även ökad kunskap om livräddning och säkerhet.

Flytväst
Om du vistas på en båt är flytvästen förstås en självklarhet, men en flytväst kan vara en bra investering även för andra tillfällen då du vistas nära vatten. Kanske är du en storfiskare som står i Mörrumsåns strida ström eller prövar lyckan i Harasjömålas fiskevatten. Vad du än gör så kan närheten till vatten innebära en risk. En flytväst är då en billig livförsäkring.
Flytvästar finns i flera olika utföranden och prisklasser och finns att köpa i fiske- och båtaffärer samt i större varuhus. Det viktigaste att titta efter är att de är CE-märkta, då klarar de EU-kraven för en säker väst. En typ av flytväst kallas räddningsväst och den kan även vända dig rätt i vattnet om du skulle vara medvetslös. Barn ska endast använda räddningsväst och se till att västen är anpassad till barnets vikt och storlek.

Runt om i Sverige finns flytvästdepåer där du kan låna eller hyra flytvästar för kortare period, kolla Svenska Livräddningssällskapet. Tyvärr finns dock för tillfället inga flytvästar att hyra hos oss.

Båtvett
Blekinges skärgård erbjuder en underbar naturupplevelse och har du tillgång till egen båt är det fantastiskt att kunna kryssa mellan öarna och lägga till i en vik för att sola och bada.
Oavsett om du är van vid sjön och är en duktig skeppare innebär det dock alltid en risk att bege sig ut i båt och det är viktigt att ha respekt för vatten.
Använd alltid flytväst!

 • Använd inte alkohol eller andra droger om du ska ut med båten.
 • Sitt ned i båten och vistas inte fler personer i båten än vad den är avsedd för.
 • Se till att det finns räddningsutrustning t.ex. öskar, ankare samt en reservåra i båten. En säkerhetssele med lina kan vara bra att använda vid hårt väder eller när du ska röra dig på däck. Det finns även flytvästar med inbyggd sele. Se till att den är godkänd som säkerhetssele då vanliga selar inte håller din vikt om du skulle falla överbord.
 • Ropa bara på hjälp om du är i nöd.
 • Tala alltid om för någon vart du ska åka och när du tänker komma tillbaka.
 • Om du ska rädda någon annan – ta upp personen i aktern av båten och ha alltid något mellan dig själv och den du räddar, den förlängda armen.
 • Om du själv faller i vattnet – stanna vid båten. Vifta långsamt med båda armarna över huvudet och åt sidorna om du behöver hjälp.