Till innehåll på sidan

Om du investerat i brandvarnare och handbrandsläckare så har du förbättrat ditt brandskydd avsevärt, men det finns även ytterligare utrustning som kan vara en klok investering.

Brandfilt
En brandfilt är ett bra komplement till brandvarnare och handbrandsläckare. Med den kan du släcka mindre bränder, till exempel brand i kläder eller om en brand uppstår på spisen. Den rekommenderade storleken på en brandfilt är 120×180 centimeter.

Förvara gärna brandfilten där du lätt kommer åt den, till exempel i hallen eller köket. Vi rekommenderar att du sätter fast den på väggen eller i ett skåp, så att det underlättar att få ut filten ut fodralet när den ska användas.

Spisvakt
En spisvakt är en teknisk anordning som övervakar spisen och vid risk för brand antingen larmar omgivningen eller bryter strömmen till spisen innan en brand hinner uppstå.

Det finns olika varianter på spisvakter där skillnaden är hur de upptäcker, eller detekterar, att det finns en risk för brand. Rökdetektorer reagerar på den rök som en brand producerar, värmedetektorer reagerar på om värmestrålning överstiger en viss gräns, och rörelsedetektorer reagerar på om det inte befinner sig någon person i köket då spisen är påslagen.

Timer
Ett bra sätt för att säkerställa att elektriska apparater stängs av är att installera en timer.