Till innehåll på sidan

Warning: Undefined array key "kreation_alert" in /home/raddning/public_html/wp-content/themes/raddningstjansten/header.php on line 74

Eldningsförbud råder i Blekinge län! | Eldningsförbud ›

Det är många som lockas av campinglivet och längtar efter att få ge sig ut i naturen. Tält, husvagnar och husbilar brinner snabbt och ofta handlar det om några få minuter innan dess att branden är över. Det finns regler kopplat till brandskydd som campingägaren ska följa, men även du som campinggäst måste du hjälpa till att minska risken för att brand uppstår eller sprids.

Brandskydd
En brandvarnare och en gasolvarnare ger dig en tidig varning och därmed en chans att släcka en eventuell brand i tid. Ha därför alltid en handbrandsläckare och en brandfilt i husvagnen eller husbilen. Då är du alltid redo att ingripa oavsett om det brinner hos dig eller grannen.

Grilla
Om grillen står för nära finns det både risk för brand, men även att giftig koloxid läcker in i tältet eller husvagnen/husbilen. Ställ alltid grillen på ett plant och obrännbart underlag minst en meter från husvagnen/husbilen eller tältet.

Säkerhetsavstånd
Om tält eller husvagnar står för nära varandra är risken stor för att en brand ska sprida sig till grannarna. För att förhindra brandspridning mellan husvagnar/husbilar (inklusive förtält) bör de placeras så att avståndet till annan husvagn/husbil (inklusive förtält) är minst 4 meter. Samma avstånd gäller mellan husvagn/husbil (inklusive förtält) och tält. Avståndet mellan två tält bör vara minst 3 meter.

Om det är nödvändigt ska husvagnar ska snabbt kunna flyttas för att förhindra brandspridning. Dragkroken bör därför alltid peka utåt mot körbanan.