Säkerhet i bilen

Det finns flera saker som du själv kan påverka för att du skall vara så säker som möjligt när du åker bil.

Några enkla råd har stor betydelse för säkerheten:

  • Använd säkerhetsbälte.
  • Håll hastighetsgränserna och följ andra trafikregler.
  • Använd aldrig alkohol eller andra droger i samband med bilkörning.
  • Se till att barn och medpassagerare sitter säkert i bilen.
  • Lasta säkert.

Använd säkerhetsbälte
Använd alltid bilbälte när du åker bil. En enkel sak som får stor effekt, risken för att skadas svårt eller omkomma i en trafikolycka minskar med hela 50-70 procent.

När du har spänt fast dig är det viktigt att du efterspänner bältet och ser till att det ligger på rätt sätt. Bilbältet ska ligga an mot axeln, så nära halsen som möjligt och höftbandet skall löpa över höften, inte magen.

Håll hastigheten
Att följa hastighetsbegränsningen har två bra effekter: du minskar risken för allvarliga skador och du sparar miljön. Olyckor händer förstås även i låga hastigheter men däremot blir skadorna betydligt lindrigare. Dessutom minskar du koldioxidutsläppen och sparar miljö såväl som bränsle och slitage på bil och däck.

Don’t drink and drive
Det borde vara en självklarhet att aldrig ge sig ut i trafiken när du har druckit alkohol och för många av oss är det så. Trots det finns dagligen förare ute i trafiken som är påverkade av alkohol eller droger och som utgör en risk både för sig själv och andra. Kör aldrig alkohol- eller drogpåverkad, vägra åka med en påverkad förare och försök hindra andra från att köra påverkade.

Barn i bilen
Barn behöver särskilt skydd i bilen och beroende på deras ålder och längd finns olika alternativ som skall användas. Tänk också på att små barn sitter säkrast bakåtvända och att krockkudden skall kopplas ur om barn sitter i passagerarstolen.

Läs gärna Trafikverkets broschyr Säkerhet i bilen – så skyddar du dig och ditt barn.