Fallolyckor

De flesta fallolyckor inträffar i det egna hemmet och det är en av de vanligast orsakerna till att äldre skadar sig. Men vem som helst kan ramla omkull, när som helst och du kan heller inte helt och hållet förebygga fallolyckor. Däremot finns det en mängd saker du kan göra för att förebygga en del av riskerna i din bostad.

Till att börja med kan du minska risken för att ett fall leder till en allvarlig skada genom att stärka din kropp. Regelbunden motion, balans- och muskelträning är en bra början.

I det egna hemmet finns några tips du kan tänka på:

  • Se till att allmänbelysningen i hemmet är bra.
  • Säkra mattor genom att lägga ett halkskydd under dem eller ta bort dem helt. Har du lösa sladdar? Fäst dem på golvet eller väggen.
  • Om trösklarna är ett problem så be om hjälp att ta bort dem.
  • Försök att placera saker som du ofta behöver nära till hands. Om du ändå behöver klättra för att hämta något, använd en stabil trappstege, eller be om hjälp.
  • Många halkolyckor sker i badrummet. Se till att badrumsgolvet är halkfritt och använd en halkmatta i badkaret eller duschen. Ett handtag i väggen vid badkar/dusch gör det lättare att hålla balansen.

Fallolyckor utomhus

Det är viktigt att komma ut och röra sig i friska luften och med rätt hjälpmedel minskas risken för fallolyckor. Använd fotriktiga, ordentliga skor och om det är halt ute så använd broddar att sätta på skorna. Hjälpmedel som rollator, stavar eller käpp (med isbrodd vintertid) gör det lättare att hålla balansen.

Se också till att entrén har tillräcklig belysning, att det finns ledstänger till trappor och att trottoarer är ordenligt sandade om det är halt.

Om något skulle hända så behöver ambulanspersonal och andra veta vem/vilka som kan kontaktas. Om du har mobiltelefon är det bra att lägga in en kontakt i adressboken som du kallar för ICE. Detta står för In Case of Emergency vilket ungefärligt kan översättas med ”i händelse av akutläge”. Då kan en främmande människa direkt hitta vem du vill skall bli kontaktad om du skulle råka ut för en olycka. Har du inte en mobiltelefon kan du istället skriva upp kontaktuppgifter på en lapp som du har i plånboken.

På sidan Vårdguiden finns fler tips för att säkra hemmet och förebygga fallolyckor.