Flytväst

Om du vistas på en båt är flytvästen förstås en självklarhet, men en flytväst kan vara en bra investering även för andra tillfällen då du vistas nära vatten. Kanske är du en storfiskare som står i Mörrumsåns strida ström eller prövar lyckan i Harasjömålas fiskevatten. Vad du än gör så kan närheten till vatten innebära en risk. En flytväst är då en billig livförsäkring.

Flytvästar finns i flera olika utföranden och prisklasser och finns att köpa i fiske- och båtaffärer samt i större varuhus. Det viktigaste att titta efter är att de är CE-märkta, då klarar de EU-kraven för en säker väst. En typ av flytväst kallas räddningsväst och den kan även vända dig rätt i vattnet om du skulle vara medvetslös. Det finns även så kallade flytplagg, seglarvästar och flytoveraller som är inte lika säkra men har fördelen att de är smidiga att använda. Barn ska endast använda räddningsväst och se till att västen är anpassad till barnets vikt och storlek. En för stor väst kan hålla barnets huvud i fel position, köp därför inte en väst att växa i.

Runt om i Sverige finns flytvästdepåer där du kan låna eller hyra flytvästar för kortare period. Tyvärr finns dock för tillfället inga flytvästar att hyra hos oss.