Sweden Rock Festival

Publicerades den av

Det är fredag och solen skiner över Blekinge. Sweden Rock Festival går in på sin tredje dag och även i år finns vi på plats under festivalen. De två första dagarna har varit lugna och fria från större incidenter och vi hoppas att avslutningen blir lika bra.

Räddningstjänsten har länge varit med och samverkat före, under och efter festivalen, både tillsammans med arrangören och med samverkande myndigheter och organisationer. Utifrån upprättade riskanalyser och det faktum att festivalen de senaste åren har dragit över 30 000 besökare har vi, sedan 2011, tagit beslutet att utöka beredskapen med en mindre styrka på  festival- och campingområdet. Brandmännen på plats är utrustade med sjukvårdsmateriel och släckutrustning för att kunna påbörja och/eller förbereda en insats i väntan på förstärkning. På bilden ovan syns stf räddningschef Magnus Kärvhag under ett förberedande möte för de medarbetare som skall arbeta på festivalen.

Under festivalen utövar vi även tillsyn avseende gasolhantering vid de matvagnar som finns uppställda på området och vi ser även över campingarna.

I år har vi inget eget tält på festivalområdet utan våra brandman rör sig istället runt på festival- och campingområdet. Följ oss gärna på Facebook där vi lägger ut fler bilder från festivalen. Följ också gärna Festivalpolisen som twittrar på plats från festivalen.

Vi ses i festivalminglet!

 

Fyrverkerier

Publicerades den av

Nu är det bara en vecka kvar till jul och två veckor kvar till nyår. Förutom alla förberedelser inför julhelgen är det också många butiker och affärsinnehavare som förbereder årets försäljning av fyrverkerier till nyårsfirandet.

Räddningstjänsten kommer, tillsammans med Polisen, att i samband med helgerna genomföra tillsynsbesök vid utvalda försäljningsställen av fyrverkerier.

Vid besöken kommer vi bland annat att titta på försäljningsplats och förvaring av pyrotekniska produkter. Försäljning av dessa produkter är över huvud taget inte lämplig där andra brandfarliga varor sker i större omfattning eller i lokaler med stora brandceller och långa, otydliga utrymningsvägar. Inte heller lokaler där konsekvenser av en brand eller explosion kan bli extra allvarliga är förstås lämpliga.

För att läsa mer om regler som gäller vid försäljning av pyrotekniska produkter, följ länken till MSB.se. Det går också bra att kontakta brandinspektör Gunnar Naumansson på telefon 0454 – 30 51 21.

Vi vill också passa på att be alla som avser att använda fyrverkerier under helgerna att göra det med försiktighet. Vi ber er också att visa hänsyn till grannar och övrig omgivning så att allas nyårsfirande blir så bra som möjligt.

 

Sweden Rock 2012

Publicerades den av

Nu pågår förberedelserna för fullt inför årets Sweden Rock. Om bara två veckor öppnar portarna till årets festival. För vår del innebär förberedelserna planering av bland annat bemanning, samband, tillsyner, informationsinsats och utrustning. Det är mycket att förbereda och gå igenom, men vi har många och goda erfarenheter från tidigare år och samarbetet med andra organisationer på plats är väl inarbetat.

Med början förra året har vårt engagemang vid festivalen utökats. I takt med att festivalen har växt, 2011 var antalet festivalbesökare närmare 40 000, har vi känt behov av en ökad beredskap. Numera har vi därför tre brandmän i beredskap på plats under festivalen, näst intill dygnet runt. Först och främst är styrkans uppgift att kunna förbereda förstärkande styrkor på insats, men även att kunna genomföra självständiga insatser vid mindre händelser. På kvällar och nätter kommer vi att vandra runt på festivalområdet och campingarna. Vi kommer även som tidigare att genomföra tillsyn av gasolhantering på festivalområdet.

På dagtid kan festivalbesökarna träffa oss i ett informationstält precis innanför stora ingången. Liksom förra året kommer vi att ha en given plats sida vid sida med Sölvesborgs kommun. Det kommer att finnas möjlighet att delta i påklädartävling (se gärna filmer från förra året på YouTube). Den bästa tiden förra året blev endast 15 sekunder – är den tiden oslagbar? Vill du inte tävla så kan du istället passa på att bli fotograferad med vår egen Rockerbrandman som kommer att finnas med oss på plats i tältet. Gå gärna in på Facebook redan nu och hjälp oss att ge honom ett namn!

Vi uppskattade mötet med rockarna förra året och ser fram emot givande möten även i år.

Har du inte möjlighet att själv besöka festivalen kan du följa vår närvaro där via såväl hemsida, Facebook och Youtube.

Rock on!