God Jul och Gott Nytt År

Publicerades den av

Vi på Räddningstjänsten Västra Blekinge vill passa på att önska Er alla en God Jul och ett Gott Nytt År! Vi vill tacka för året som gått och ser fram emot ett nytt spännande år 2013. Ta det lugnt på vägarna och glöm inte ljusen...

Under julafton och nyårsafton samt alla röda dagar är vår växel stängd, men nödnumret 112 är förstås öppet dygnet runt som vanligt.

Vi kan inte motstå att ge några små påminnelser inför eventuellt fyrverkeri under nyårshelgen:

  • Förbered i god tid och kontrollera att fyrverkeripjäsen inte skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Följ bruksanvisningen när du sätter upp fyrverkeripjäserna.
  • Håll säkerhetsavståndet. Se till att din omgivning också gör det. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen eller luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs.
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Vi önskar er alla en skön julhelg och en fin avslutning på 2012.

Risker i helgtrafiken

Publicerades den av

Julhelgen ser många som en glädjens tid med god mat och trevliga stunder med vänner och familj. Det finns dock en mörkare sida av helgen med avseende på alla de olyckor som sker ute på vägarna. Under jul- och nyårshelgerna då många reser hem eller bort blir våra vägar extra hårt belastade. Tidningen Motor, som ges ut av Motormännen, har med hjälp av uppgifter från Trafikverket kartlagt vilka som är de mest belastade och därmed mest riskfyllda vägarna under dessa helger. Siffror från försäkringsbolaget If visar att ungefär två miljoner människor befinner sig ute på vägarna. Utifrån tidigare års statistik befaras knappt 1 000 personer skadas och ungefär 25 personer omkomma i trafiken, bara under perioden 20 december till 12 januari. Det är alldeles för många.

Motormännen rekommenderar att man planerar sin resväg noga och gärna väljer motorvägar eller så kallade 2+1-vägar med mitträcke. Andra tips som ges kan tyckas självklara, men de är inte desto mindre viktiga:

- Börja resan i god tid.

- Håll hastighetsbegränsningarna.

- Anpassa hastighet och körsätt till rådande väglag.

- Kör utvilad och planera in pauser om du skall åka långt.

Det finns flera viktiga saker att tänka på när du ger dig ut i vintertrafiken och saker som kan vara bra att ha med sig i bilen (förutom alla julklappar). Om du skulle bli stående längs med vägen kan reflexväst, varma kläder, lite mat och en liten spade komma väl till pass. Ta god tid på dig när du lastar och kontrollerar bilen inför resan.

Vi vill också påminna om några andra saker:

- Använd bilbälte.

- Se till att barnen sitter säkert i bilen.

- Använd aldrig alkohol eller andra droger i samband med bilkörning!

Fler bra tips finns hos Din Säkerhet och Trafikverket. Trafikverket har även information om trafikläget, både vad gäller väg- och tågtrafik.

Kör med försiktighet så att du, din familj och andra får fira helgerna oskadda!

Fyrverkerier

Publicerades den av

Nu är det bara en vecka kvar till jul och två veckor kvar till nyår. Förutom alla förberedelser inför julhelgen är det också många butiker och affärsinnehavare som förbereder årets försäljning av fyrverkerier till nyårsfirandet.

Räddningstjänsten kommer, tillsammans med Polisen, att i samband med helgerna genomföra tillsynsbesök vid utvalda försäljningsställen av fyrverkerier.

Vid besöken kommer vi bland annat att titta på försäljningsplats och förvaring av pyrotekniska produkter. Försäljning av dessa produkter är över huvud taget inte lämplig där andra brandfarliga varor sker i större omfattning eller i lokaler med stora brandceller och långa, otydliga utrymningsvägar. Inte heller lokaler där konsekvenser av en brand eller explosion kan bli extra allvarliga är förstås lämpliga.

För att läsa mer om regler som gäller vid försäljning av pyrotekniska produkter, följ länken till MSB.se. Det går också bra att kontakta brandinspektör Gunnar Naumansson på telefon 0454 – 30 51 21.

Vi vill också passa på att be alla som avser att använda fyrverkerier under helgerna att göra det med försiktighet. Vi ber er också att visa hänsyn till grannar och övrig omgivning så att allas nyårsfirande blir så bra som möjligt.