Sweden Rock Festival

Publicerades den av

Nu är årets rockfestival i full gång! Liksom tidigare år har vi beredskap med en mindre styrka på plats under i stort sett hela festivalen. Vi samverkar med Sweden Rocks egna säkerhetsorganisation såväl som med polis och ambulans på plats och veckan inleddes i vanlig ordning med en säkerhetsgenomgång och rundvandring på området.

I år består styrkan av ett befäl och en brandman som går i två skift; ett eftermiddags/kvällspass och ett kvälls/nattpass. Under sina pass kommer styrkan att rondera på festival- och campingområdet för att bland annat kontrollera gasol- och elverkshantering. Under de första två dagarna har styrkan också varit behjälplig vid mindre sjukvårdsinsatser på plats.

Hittills har festivalen (som vanligt) varit lugn och trevlig med strålande solsken och glada besökare. Vi ser fram emot fortsatt fina dagar på festivalen - kom gärna fram och prata med oss!

För fler bilder från festivalen - följ oss på Facebook! Rock on!

Kan vi bo hos dig?

Publicerades den av

Om en knapp månad drar festivalsommaren igång i västra Blekinge. Först ut är Sweden Rock Festival som slår upp sina grindar och välkomnar tiotusentals hårdrockare i början av juni. Under några få dagar mångdubblas antalet personer i Norje, vilket innebär hårt tryck på campingar och andra boendemöjligheter i området.  Flera fastighetsägare erbjuder också olika former av tillfälligt boende just under dessa dagar.   Vi vill påminna om att Du som fastighetsägare har ett stort ansvar för säkerheten för Dig och Dina gäster. Sölvesborgs kommun och Sweden Rock Festival har med stöd av oss tagit fram en broschyr med bra tips. Här kan Du läsa mer om vad Du bör tänka på om Du till exempel ordnar med campingmöjligheter för besökare.   För Dig som istället har extra gäster som hälsar på i Ditt hus finns också lite tips att tänka på. Se till att Du har: - fungerande brandvarnare på alla våningsplan - brandsläckare och brandfiltar tillgängliga - informerat alla gäster om utrymningsvägar och var släckutrustningen finns.   Liksom tidigare år kommer vi att ha en mindre beredskapsstyrka på plats under större delen av festivalen. Rock on!    

Tillsammans för allas lika värde.

Publicerades den av

I helgen deltog MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och räddningstjänster från olika delar av Sverige i Stockholm Pride. Tillsammans gick representanter från de olika räddningstjänsterna i Prideparaden för att visa att vi tror på allas lika värde. Vi är mycket glada över att styrkeledare Mikael Persson fanns på plats och representerade Räddningstjänsten Västra Blekinge. Vi gavs genom detta en möjlighet att visa att vi inte gör någon skillnad på människa och människa. För oss är alla lika mycket värda och kärlek är vackert oavsett mellan vilka människor den uppstår.

Förbered barnen inför Östersjöfestivalens konserter

Publicerades den av

Föräldrar kan bidra till en säker musikupplevelse. Det menar Östersjöfestivalens säkerhetsansvariga som förväntar sig extra många barn under onsdagens konsert i Karlshamn. Östersjöfestivalen är en välbesökt stadsfestival. Det gillar vi! Detta ställer höga krav på säkerheten. Med The Fooo och Nause på scenen den 16 juli, räknar festivalledningen med att barn kommer att utgöra en stor del av publiken. Säkerhetsansvariga riggar nu för detta och som förälder kan du bidra mycket genom att vara tillgänglig under festivalen och genom att förbereda ditt barn på vad man bör tänka på. Tio tips inför konserten
 • Var tillgänglig för ditt barn eller säkerställ att det finns annan ansvarig i närheten
 • Håll ihop med någon
 • Utse en mötesplats om ni tappar bort varandra
 • Kom i god tid till insläppet. Där uppstår ofta trängsel strax innan evenemangets start.
 • Tänk på var du står. Det är störst trängsel och klämrisk om du står framför scenen.
 • Använd hörselskydd
 • Glöm inte att dricka vatten. Man blir lätt uttorkad/överhettad i en varm folkmassa.
 • Om du börjar må dåligt eller om det blir otrevligt, signalera till personalen eller ta dig ut mot sidorna/bakåt. Ta gärna hjälp av en kompis
 • Följ råd och anvisningar från evenemangsansvariga, de kan området och vet bäst hur man undviker problem.
 • Knuffas inte
För mer information, besök http://www.dinsakerhet.se/Fritid--resor/Checklistor/Saker-konsert/

Medvind och Brofest

Publicerades den av

Nu närmar vi oss slutet på maj och sommaren har verkligen gläntat på dörren. Under både vår och sommar anordnas flera större arrangemang runt om i våra kommuner. Det är bland annat mässor, stadsfestivaler och rockfestivaler . Vi medverkar vid flera av dem på lite olika sätt.

Nu i helgen deltog vi vid Brofesten i Sölvesborg och för någon vecka sedan deltog vi även vid Medvind i Olofström. Båda arrangemangen bjöd på fint väder och många besökare. Vi passar på att prata säkerhet med besökarna och svarar gärna på frågor. Dessutom visar vi förstås vår utrustning och senast i helgen fick vi även se att framtida rekryteringar ser lovande ut! Se gärna på några av våra bilder i bildspelet nedan.

[gallery ids="5161,5160,5162,5163,5164,5165,5166,5167,5159"]

Vi ser fram emot fler möten med Er i sommar, nu närmast förbereder vi oss för Sweden Rock Festival som går av stapeln i början av juni.

Östersjöfestival 1973 Festivaltåget

Östersjöfestivalen

Publicerades den av

Idag startar Östersjöfestivalen i Karlshamn och Räddningstjänsten Västra Blekinge kommer att utföra säkerhetskontroller på bland annat framkomligheten på gatorna i stan och kontrollera gasoltillstånd. Under lördagen kommer Räddningstjänsten att stå på Ågatan och bland annat informera om säkerhet till sjöss, drunkning, poolsäkerhet och gasol. Vi kommer även att finnas på plats under Baltic classic car race, som har start och mål vid rosengården. Vi skulle också vilja ge ett par säkerhetstips inför en stundande konsert och festival.
 • Håll ihop sällskapet och bestäm en plats där ni kan samlas på om ni tappar bort varandra, om mobilnätet blir överbelastat kan det vara svårt att nå varandra.
 • Drick vatten, man blir lätt uttorkad i en varm folkmassa.
 • Ha öronproppar med dig, höga ljudvolymer kan förekomma på konserten och längs gatorna under festivalen.
 • Tänk på var du står, det är störst trängsel och klämrisk om du står framför scenen.
  Vi önskar alla en trevlig och säker festival och kom gärna fram och prata med oss om ni ser oss på stan!

Arbete vid trafikolycka

Publicerades den av

Det närmar sig högsommar och det märks på våra vägar att semestern har infunnit sig. Vi hoppas att alla som beger sig ut på vägarna tänker till en extra gång och tar det lugnt i trafiken. Läs gärna mer om våra tips för ökad trafiksäkerhet. En stor del av räddningstjänstens larm varje år avser trafikolyckor och arbete vid trafikolycka är därför något som brandmännen övar regelbundet.

Idag är det sista dagen på årets Killebomfestival i Sölvesborg. Liksom tidigare år finns vi på plats under dagen för att informera och svara på frågor. På förmiddagen hade vi en förevisning där vi kunde visa en del olika moment i vårt arbete vid en trafikolycka. Medan brandmännen arbetade för att på ett säkert sätt ta ut två personer ur bilen fanns Anders Haglund vid mikrofonen för att beskriva de olika momenten. Se gärna fler bilder från förevisningen på vår Facebooksida.

Vi är glada att så många tog sig tid att vara med och titta på vårt arbete. Tack!

Vi var på Sweden Rock

Publicerades den av

Med början förra året finns numera räddningstjänsten på plats på festivalområdet under hela festivalen.

Sweden Rock Festival har arrangerats i Norje under flera år. Räddningstjänsten har hela tiden varit med och samverkat före, under och efter festivalen, både tillsammans med arrangören och med samverkande myndigheter och organisationer. De senaste åren har festivalen fortsatt att växa och därför tog vi förra året ett beslut att utöka vår beredskap under festivalen baserat på den riskbedömning som gjorts. Vi håller därför extra beredskap med tre brandmän på plats under festivalen för att snabbare kunna påbörja en insats om olyckan skulle vara framme. Brandmännen är utrustade med sjukvårdsmateriel och släckutrustning för att kunna påbörja eller förbereda en insats i väntan på förstärkning.

Under festivalen arbetade vi även, som tidigare år, med att utföra tillsyn på gasolhanteringen hos de matvagnar som finns uppställda på området.

På eftermiddagarna kunde du hitta oss i ett tält precis innanför stora ingången, bredvid Sölvesborgs kommun. Vi är glada att så många kom och pratade med oss och även passade på att blir fotograferade med vår Rocker-brandman! Det fanns också möjlighet att titta närmare på vår utrustning och prova att klä på sig ett larmställ på tid. En vanlig dag på stationen har våra heltidsbrandmän nittio sekunder på sig från det att larmet går tills dess att de skall vara på väg ut ur vagnhallen. Då skall de ha tagit sig till vagnhallen, klätt på sig larmställ och satt sig på plats i bilen. Hur snabb är du?

Vi har också lagt ut lite filmklipp från festivalen som du kan hitta på vår You Tube kanal.

Lördag 9 juni

Idag har solen värmt oss och regndropparna från igår är glömda. Eftermiddagen började med att vi fick trevligt besök av Simon och Martin från Sweden Rock TV. Vi har haft en lugn eftermiddag i tältet och har fortsatt att prata med alla glada festivalbesökare. Det goda vädret och det faktum att det är lördag bidrog säkert till att det idag var (kändes det som) betydligt fler besökare under eftermiddagen. Inga incidenter att rapportera frånsett ett par mindre omplåstringar och en mindre bilbrand (utanför området) vid halvsextiden.

Nu är det verkligen fullt.

Vi hoppas att kvällen och natten får fortsätta utan allvarligare händelser och lämnar nu vid niotiden över till nattskiftet som får avsluta festivalen med er.

Fredag 8 juni

Eftermiddagen började med ett lätt duggregn som sen lättade och vi hade flera glada möten, bl a med fotbollspelarna från Mjällby AIF som fanns i Sölvesborgs sjöbod. En bit in på eftermiddagen kom regnet lite mer markant men vi höll humöret uppe i tältet som ganska snart blev fyllt av blöta festivalbesökare. Vi såg flera kreativa lösningar på vattenproblematiken - till exempel en ung man som var utrustad med såväl cyklop som som simfötter. Det är sant som sägs: det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder. Dagen har varit lugn och nu ser himlen ut att ljusna och vi hoppas att nattskiftet får en regnfri natt tillsammans med festivalbesökarna. Imorgon syns vi i vimlet igen!

Torsdag 7 juni

Idag inleder vi på förmiddagen med tillsyner inom och utanför området avseende gasolhantering. Det är ett drygt 40-tal som blir besökta av vår personal under dagen.

Vid ettiden var det åter dags att bemanna vårt tält bredvid Sölvesborgs kommun. Vår Rocker-brandman verkar ha haft en god natt i deras omvårdnad och var redo för att möta nya rockare. Vi kommer att finnas på plats i tältet fram till ca halv sju ikväll så kom och prata med oss om du är på festivalen.

Tummen upp!

Uppdatering 20:00 Återigen har vi haft en bra dag på festivalområdet. Flera långa samtal med glada rockare från alla möjliga håll i landet. Och från utlandet också. Under i stort sett hela dagen har vi genomfört tillsyner på gasolhantering i området. Det är viktigt att gasolen hanteras på ett korrekt sätt med tydliga skyltar på tälten.

Joacim Åberg inspekterar gasoltub

För vår del har dagen varit lugn frånsett några mindre sjukvårdsrelaterade incidenter. Våra plåster har kommit väl till pass! Vid sextiden kom ett larm om en brand i ett förtält på en camping. Då det fanns en gasolflaska i husvagnen spärrades ett område av och gasolflaskan fördes i säkerhet.  Branden kunde släckas och inga allvarligare personskador har rapporterats. Nu lämnar vi strax över till nattpatrullen som kommer att finnas på plats under sena kvällen och natten. Vi hoppas att det fina vädret håller i sig och ser fram emot att träffas igen imorgon.

Onsdag 6 juni
David Bujukliev, Per Lindberg, Rocker-brandman och Göran Olsson.

Nu drar det igång! En sista genomgång av utrustningen görs och bilarna lastas. Sen beger vi oss till festivalområdet och gör iordning vårt tält. Rocker-brandmannen får hedersplatsen!

Grindarna öppnas och de första festivalbesökarna vandrar in...

Uppdatering 20:00 Vi har träffat jättemånga trevliga rockare under eftermiddagen! Vilket härligt sätt att fira nationaldagen! Ett par modiga har provat vår tävling att klä sig som en brandman på tid. Flera har fotograferats tillsammans med vår Rocker-brandman.

Puss på dig!

På grund av att det mobila nätverket blir ganska överbelastat under festivalen har vi inte kunnat uppdatera sidan lika ofta som vi hade velat, men vi fortsätter att försöka. Det här är bara dag 1! :) Vid halvsju tiden var det dags att packa ihop tältet för idag. Vår Rocker-brandman fick söka nattlogi hos Sölvesborgs kommun. Vi tackar å hans vägnar! Under kvällen och natten fortsätter våra brandmän att finnas på plats i området.

Rock on - så ses vi i tältet imorgon!

 

Tisdag 5 juni

På kvällen samlas all personal som skall arbeta under festivalen på området för en genomgång. Alla kartor och rutiner diskuteras och genomgången avslutas med en orienteringsrunda på festivalområde och närliggande campingar.

Stf räddningschef Magnus Kärvhag och brandmän Roger Danielsson och David Bujukliev
 

Sweden Rock 2012

Publicerades den av

Nu pågår förberedelserna för fullt inför årets Sweden Rock. Om bara två veckor öppnar portarna till årets festival. För vår del innebär förberedelserna planering av bland annat bemanning, samband, tillsyner, informationsinsats och utrustning. Det är mycket att förbereda och gå igenom, men vi har många och goda erfarenheter från tidigare år och samarbetet med andra organisationer på plats är väl inarbetat.

Med början förra året har vårt engagemang vid festivalen utökats. I takt med att festivalen har växt, 2011 var antalet festivalbesökare närmare 40 000, har vi känt behov av en ökad beredskap. Numera har vi därför tre brandmän i beredskap på plats under festivalen, näst intill dygnet runt. Först och främst är styrkans uppgift att kunna förbereda förstärkande styrkor på insats, men även att kunna genomföra självständiga insatser vid mindre händelser. På kvällar och nätter kommer vi att vandra runt på festivalområdet och campingarna. Vi kommer även som tidigare att genomföra tillsyn av gasolhantering på festivalområdet.

På dagtid kan festivalbesökarna träffa oss i ett informationstält precis innanför stora ingången. Liksom förra året kommer vi att ha en given plats sida vid sida med Sölvesborgs kommun. Det kommer att finnas möjlighet att delta i påklädartävling (se gärna filmer från förra året på YouTube). Den bästa tiden förra året blev endast 15 sekunder – är den tiden oslagbar? Vill du inte tävla så kan du istället passa på att bli fotograferad med vår egen Rockerbrandman som kommer att finnas med oss på plats i tältet. Gå gärna in på Facebook redan nu och hjälp oss att ge honom ett namn!

Vi uppskattade mötet med rockarna förra året och ser fram emot givande möten även i år.

Har du inte möjlighet att själv besöka festivalen kan du följa vår närvaro där via såväl hemsida, Facebook och Youtube.

Rock on!