Vi söker Räddningstjänstpersonal i Beredskap

Publicerades den av

Räddningstjänsten Västra Blekinge söker Räddningstjänstpersonal i beredskap Vill du hjälpa människor, är fysiskt aktiv och arbetar bra i grupp, sök tjänsten som räddningspersonal i beredskap. Fler brandmän behövs för att kunna erbjuda våra kommuninvånare hjälp vid olyckor och kriser. Vi behöver dig!   Räddningstjänsten Västra Blekinge är ett kommunalförbund som bedriver räddningstjänst. Kommunalförbundet består av medlemskommunerna Karlshamn, Sölvesborg och Olofström, som tillsammans har ca. 60 000 invånare. Räddningstjänsten Västra Blekinge har en heltidskår, fem deltidskårer, ett räddningsvärn och ett skogsbrandvärn med ca. 190 medarbetare.   Vi jobbar utifrån en värdegrund som ska genomsyra allt vårt arbete. Värdegrunden talar om hur vi bemöter varandra och vägleder oss i vårt dagliga arbete. För oss är det en självklarhet att du förstår och delar våra värdeord Öppenhet, Trygghet och Respekt.   Arbetsuppgifter: Som räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) har du beredskap en vecka åt gången, antingen var tredje eller var fjärde vecka, beroende på anställnings ort. Du ska kunna ta dig till din brandstation under dygnets alla timmar inom en föreskriven tid. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är räddningstjänst i utryckningsstyrka:
  • skadeavhjälpande insats vid räddningstjänst. Släcka bränder, rädda liv, sanering vid trafik- och kemolyckor är några exempel.
  • övning för förberedande av insats.
  • delta i förebyggande åtgärder som till exempel ge information/utbildning till privatpersoner och företag.
  Kvalifikationer: Krav för tjänsterna är B-körkort och att du är fullt frisk och har god fysisk arbetsförmåga enligt AFS 2007:7 och AFS 2019:3. Detta innebär att du måste genomföra och godkännas på den medicinska kontrollen (arbets-EKG och läkarundersökning) och de fysiska testerna. De fysiska testerna består av rullbandstest, simtest och andra praktiska tester. Mer information om detta finner du på vår hemsida. Meriterande är att du har C-körkort annars förbinder du dig att ta C-körkort.   Som person är du trygg i dig själv och har god självinsikt. Du kan sätta dig in i någon annans situation. Du har initiativförmåga och kan arbeta såväl självständigt som i grupp. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.   För att en anställning som RiB ska bli aktuell:
  • kommer vi att lägga stor vikt vid att din bostad och/eller arbetsplats ska vara belägen så att du kan rycka ut från brandstationen inom den föreskrivna tiden (5 minuter).
  • måste du ha ett medgivande från din huvudarbetsgivare. Blanketten finns att här.
  • måste du uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret.
  Vi strävar efter att våra medarbetare ska spegla samhällets invånare och värnar därför om en jämn könsfördelning och mångfald i vår organisation. Placering: Vid någon av våra brandstationer: Karlshamn, Svängsta, Sölvesborg, Mjällby eller Olofström.   Anställningsform: Tidsbegränsad anställning med möjlighet till tillsvidare.   Lön: Enligt avtal.   Tillträdesdag: Enligt överenskommelse.   Övrigt: Anställningen inleds med en utbildning i allmän räddningstjänst, i vilken du måste bli godkänd i för att erbjudas en anställning. Utbildningen genomförs dagtid under tre veckor.                                            Organisationens strävan är att du som anställd ska krigsplaceras inom vår organisation.   Upplysningar: Johan Nilsson, Vik. enhetschef operativ RiB, tfn: 0454-30 51 13 Sandra Bohlin, HR-chef, tfn: 0454-30 51 24 Martin Wijk för Sölvesborg och Mjällby, tfn: 0454-30 51 07 Anders Dahlbom för Svängsta, tfn: 0454-30 51 34 Mats Svensson för Karlshamn, tfn: 0454-30 51 27 David Bujukliev för Olofström, tfn: 0454-30 51 21 Christian Thernström, facklig företrädare Brandmännens Riksförbund, tfn: 0454-30 51 00 Erik Gustavsson, facklig företrädare Kommunal, tfn: 0454-30 51 00   Vill du veta mer om räddningstjänsten besök gärna vår hemsida www.raddning.com. För upplysningar om kommunerna hänvisar vi till hemsidorna www.karlshamn.se, www.olofstrom.se och www.solvesborg.se   Ansökan med personligt brev, CV samt eventuella intyg ska vara Räddningstjänsten Västra Blekinge tillhanda senast 2021-11-28. Ansök här! Vi tillämpar löpande rekrytering under ansökningsperioden, skicka gärna in din ansökan omedelbart.   Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.   Välkommen med din ansökan, vi behöver dig!   https://youtu.be/7_w1jbpOlCQ    

Artikelserie i BLT

Publicerades den av

BLT publicerar just nu en artikelserie om Räddningstjänsten Västra Blekinges verksamhet. Serien kallas för "Larmet går" och innehåller bl.a. reportage om brandstationen i Svängsta, arbetet som deltidsbrandman samt en intervju med räddningschef Melissa Millbourn och brandman Hanna Permerup. Läs mer i följande länkar: "Brandmän övar för att klara verklig fara" "Här finns jobb för de som vill göra en insats" "Han har inte ångrat valet att bli brandman" "Nya brandstationen blev räddningen" "Frivillig insats ger snabbare utryckning" "Räddar liv ovan och under ytan"          

Konflikt med Brandmännens riksförbund

Publicerades den av

Den 27:e maj varslade Brandmännens Riksförbund, BRF, om stridsåtgärder i samtliga kommuner och kommunalförbund som har deltidsanställda brandmän och är medlemmar i BRF. De centrala parterna (BRF och Pacta) har det senaste året vid olika tillfällen försökt nå en överenskommelse om ett nytt avtal, men inte kommit ända fram. I slutet av mars tillsattes en medlare, som kunde konstatera att parterna fortfarande stod långt ifrån varandra och att en förlikning inte kunde nås. Efter en sista medlingsrunda den 14:e juni kunde ett nytt avtal för deltidsbrandmännen inte tecknas och konflikten har nu brutit ut.

Förenklat innebär varslet att BRF´s deltidsbrandmän kommer fortsätta att utföra räddningstjänstuppdrag och livräddande sjukvårdsuppdrag. Vissa andra arbetsuppgifter kommer dock inte att utföras som t.ex. restvärdesräddning eller uppgifter som inte har direkt med det akuta läget att göra.

Vi arbetar vidare med att tolka varslet utifrån våra lokala förhållandena och att klargöra hur detta påverkar verksamheten, vissa frågor kan komma att behöva lösas om och när de väl uppstår.

Att vi nu hamnar i en konflikt är självklart olyckligt. Det är dock viktigt att allmänheten vet att BRF har lagt ett ansvarsfullt varsel med fokus på att genomföra de akuta räddningsinsatser som uppstår. De varslade åtgärderna berör således inte larmutryckningar och det akuta räddningsarbetet på en skadeplats.

Frågor kring varslet besvaras av Kenneth Jensen 0454-305101, Melissa Millbourn 0454-305103 eller Sandra Bohlin 0454-305124.

Sweden Rock Festival

Publicerades den av

Nu är årets rockfestival i full gång! Liksom tidigare år har vi beredskap med en mindre styrka på plats under i stort sett hela festivalen. Vi samverkar med Sweden Rocks egna säkerhetsorganisation såväl som med polis och ambulans på plats och veckan inleddes i vanlig ordning med en säkerhetsgenomgång och rundvandring på området.

I år består styrkan av ett befäl och en brandman som går i två skift; ett eftermiddags/kvällspass och ett kvälls/nattpass. Under sina pass kommer styrkan att rondera på festival- och campingområdet för att bland annat kontrollera gasol- och elverkshantering. Under de första två dagarna har styrkan också varit behjälplig vid mindre sjukvårdsinsatser på plats.

Hittills har festivalen (som vanligt) varit lugn och trevlig med strålande solsken och glada besökare. Vi ser fram emot fortsatt fina dagar på festivalen - kom gärna fram och prata med oss!

För fler bilder från festivalen - följ oss på Facebook! Rock on!

Räddningspersonal i beredskap

Publicerades den av

Vår rekrytering av räddningspersonal i beredskap till våra deltidsstationer fortsätter. Vi fick in knappt 90 ansökningar vilket är mycket positivt, det visar att det fortfarande finns ett stort intresse av att arbeta som deltidsbrandman. Majoriteten av ansökningarna riktas dock till våra stationer i de större orterna. Vi ser fortfarande behov av medarbetare till framför allt stationerna i Mjällby och Svängsta. Liksom många andra räddningstjänster runt om i landet ser vi ökade svårigheter i att rekrytera räddningspersonal i beredskap till de mindre orterna.

Är du intresserad av att bli deltidsbrandman men missade ansökningstiden?

Till främst stationerna i Mjällby och Svängsta söker vi ytterligare medarbetare. Tveka inte utan skicka in en intresseanmälan till oss så snart som möjligt (maila din ansökan till: administration[@]raddning.com). Har du frågor kring tjänsterna så kontakta gärna vår HR-specialist Sandra Bohlin eller räddningschef Melissa Millbourn. Igår inleddes nästa fas i rekryteringsprocessen och under dagen genomfördes en mängd intervjuer och tester. Efter en kortare intervju genomförs till att börja med ett rullbandstest och därefter tester i andra arbetsrelaterade moment. Här ingår till exempel höjdtest och klaustrofobitest. [caption id="attachment_7701" align="alignleft" width="345"] Erik Lennartsson ger sig upp på stegen.[/caption] [caption id="attachment_7702" align="alignnone" width="345"] Christoffer Janhall efter avklarat klaustrofobitest. Christer Amundsson håller ett vakande öga över testerna.[/caption] Vi planerar att påbörja den interna utbildningen för de nya medarbetarna v. 10 och nytt för i år är att utbildningen är förlängd till tre veckor mot tidigare två. Utbildningen kommer att genomföras dels under vecka 10-11 och därefter en tredje utbildningsperiod v.17.  

Vill du arbeta som deltidsbrandman?

Publicerades den av

Just nu har vi inlett rekrytering av deltidsbrandmän till samtliga deltidsstationer i förbundet (Karlshamn, Svängsta, Sölvesborg, Mjällby och Olofström). Läs gärna mer om vad arbetet innebär i vår annons! Sista ansökan är den 21 december 2014. Vi planerar för att i början av december anordna informationsträffar där vi bjuder in intresserade för att höra mer om arbetet och få möjlighet att ställa frågor. Mer information kommer inom kort. Nedan kan du se en kort film från den utbildning för deltidsbrandmän som genomfördes hos oss våren 2011. Titta också gärna på de filmer som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har publicerat. Här finns bl a Martina Olovsson från Mjällby med och förmedlar sin syn på arbetet som deltidsbrandman.

 Att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap

Räddningstjänstpersonal i beredskap -- mervärde för dig som arbetsgivare

 

Sweden Rock Festival

Publicerades den av

Det är fredag och solen skiner över Blekinge. Sweden Rock Festival går in på sin tredje dag och även i år finns vi på plats under festivalen. De två första dagarna har varit lugna och fria från större incidenter och vi hoppas att avslutningen blir lika bra.

Räddningstjänsten har länge varit med och samverkat före, under och efter festivalen, både tillsammans med arrangören och med samverkande myndigheter och organisationer. Utifrån upprättade riskanalyser och det faktum att festivalen de senaste åren har dragit över 30 000 besökare har vi, sedan 2011, tagit beslutet att utöka beredskapen med en mindre styrka på  festival- och campingområdet. Brandmännen på plats är utrustade med sjukvårdsmateriel och släckutrustning för att kunna påbörja och/eller förbereda en insats i väntan på förstärkning. På bilden ovan syns stf räddningschef Magnus Kärvhag under ett förberedande möte för de medarbetare som skall arbeta på festivalen.

Under festivalen utövar vi även tillsyn avseende gasolhantering vid de matvagnar som finns uppställda på området och vi ser även över campingarna.

I år har vi inget eget tält på festivalområdet utan våra brandman rör sig istället runt på festival- och campingområdet. Följ oss gärna på Facebook där vi lägger ut fler bilder från festivalen. Följ också gärna Festivalpolisen som twittrar på plats från festivalen.

Vi ses i festivalminglet!

 

Nya medarbetare

Publicerades den av

Idag avslutar vi vår två veckor långa utbildning med våra nya medarbetare. Det har varit två intensiva veckor där teoretiska pass varvats med praktiska övningar. Utbildningen genomförs med våra egna instruktörer och många har varit delaktiga för att göra utbildningen så bra som möjligt för våra nya deltidsbrandmän. Som sista del i utbildningen genomförs idag slutprov, både praktiskt och teoretiskt.

Vår rekrytering inleddes i början av året då vi annonserade efter nya deltidsbrandmän till samtliga stationer i förbundet, utom Karlshamn. Vi fick ett överväldigande antal sökande. 101 personer skickade in en ansökan vilket är ungefär tre gånger så många ansökningar som vi normalt får. Detta var såklart mycket glädjande och hela 35 personer kallades till intervju och tester. Vi landade slutligen på 13 personer, varav fyra kvinnor som nu har genomgått vår interna utbildning.

[gallery ids="5130,5131,5132,5133,5134,5137"]

Vi vill rikta ett stort TACK till all personal som arbetat både intensivt och engagerat för att kunna ge den bästa utbildningen till våra nya kollegor. Det är mycket som skall fungera med logistik, övningar och material. Vi vill även tacka för den goda service vi har fått från restaurangpersonalen avseende alla matleveranser.

Slutligen vill vi hälsa våra nya medarbetare varmt välkomna in i organisationen!

Vi var på Sweden Rock

Publicerades den av

Med början förra året finns numera räddningstjänsten på plats på festivalområdet under hela festivalen.

Sweden Rock Festival har arrangerats i Norje under flera år. Räddningstjänsten har hela tiden varit med och samverkat före, under och efter festivalen, både tillsammans med arrangören och med samverkande myndigheter och organisationer. De senaste åren har festivalen fortsatt att växa och därför tog vi förra året ett beslut att utöka vår beredskap under festivalen baserat på den riskbedömning som gjorts. Vi håller därför extra beredskap med tre brandmän på plats under festivalen för att snabbare kunna påbörja en insats om olyckan skulle vara framme. Brandmännen är utrustade med sjukvårdsmateriel och släckutrustning för att kunna påbörja eller förbereda en insats i väntan på förstärkning.

Under festivalen arbetade vi även, som tidigare år, med att utföra tillsyn på gasolhanteringen hos de matvagnar som finns uppställda på området.

På eftermiddagarna kunde du hitta oss i ett tält precis innanför stora ingången, bredvid Sölvesborgs kommun. Vi är glada att så många kom och pratade med oss och även passade på att blir fotograferade med vår Rocker-brandman! Det fanns också möjlighet att titta närmare på vår utrustning och prova att klä på sig ett larmställ på tid. En vanlig dag på stationen har våra heltidsbrandmän nittio sekunder på sig från det att larmet går tills dess att de skall vara på väg ut ur vagnhallen. Då skall de ha tagit sig till vagnhallen, klätt på sig larmställ och satt sig på plats i bilen. Hur snabb är du?

Vi har också lagt ut lite filmklipp från festivalen som du kan hitta på vår You Tube kanal.

Lördag 9 juni

Idag har solen värmt oss och regndropparna från igår är glömda. Eftermiddagen började med att vi fick trevligt besök av Simon och Martin från Sweden Rock TV. Vi har haft en lugn eftermiddag i tältet och har fortsatt att prata med alla glada festivalbesökare. Det goda vädret och det faktum att det är lördag bidrog säkert till att det idag var (kändes det som) betydligt fler besökare under eftermiddagen. Inga incidenter att rapportera frånsett ett par mindre omplåstringar och en mindre bilbrand (utanför området) vid halvsextiden.

Nu är det verkligen fullt.

Vi hoppas att kvällen och natten får fortsätta utan allvarligare händelser och lämnar nu vid niotiden över till nattskiftet som får avsluta festivalen med er.

Fredag 8 juni

Eftermiddagen började med ett lätt duggregn som sen lättade och vi hade flera glada möten, bl a med fotbollspelarna från Mjällby AIF som fanns i Sölvesborgs sjöbod. En bit in på eftermiddagen kom regnet lite mer markant men vi höll humöret uppe i tältet som ganska snart blev fyllt av blöta festivalbesökare. Vi såg flera kreativa lösningar på vattenproblematiken - till exempel en ung man som var utrustad med såväl cyklop som som simfötter. Det är sant som sägs: det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder. Dagen har varit lugn och nu ser himlen ut att ljusna och vi hoppas att nattskiftet får en regnfri natt tillsammans med festivalbesökarna. Imorgon syns vi i vimlet igen!

Torsdag 7 juni

Idag inleder vi på förmiddagen med tillsyner inom och utanför området avseende gasolhantering. Det är ett drygt 40-tal som blir besökta av vår personal under dagen.

Vid ettiden var det åter dags att bemanna vårt tält bredvid Sölvesborgs kommun. Vår Rocker-brandman verkar ha haft en god natt i deras omvårdnad och var redo för att möta nya rockare. Vi kommer att finnas på plats i tältet fram till ca halv sju ikväll så kom och prata med oss om du är på festivalen.

Tummen upp!

Uppdatering 20:00 Återigen har vi haft en bra dag på festivalområdet. Flera långa samtal med glada rockare från alla möjliga håll i landet. Och från utlandet också. Under i stort sett hela dagen har vi genomfört tillsyner på gasolhantering i området. Det är viktigt att gasolen hanteras på ett korrekt sätt med tydliga skyltar på tälten.

Joacim Åberg inspekterar gasoltub

För vår del har dagen varit lugn frånsett några mindre sjukvårdsrelaterade incidenter. Våra plåster har kommit väl till pass! Vid sextiden kom ett larm om en brand i ett förtält på en camping. Då det fanns en gasolflaska i husvagnen spärrades ett område av och gasolflaskan fördes i säkerhet.  Branden kunde släckas och inga allvarligare personskador har rapporterats. Nu lämnar vi strax över till nattpatrullen som kommer att finnas på plats under sena kvällen och natten. Vi hoppas att det fina vädret håller i sig och ser fram emot att träffas igen imorgon.

Onsdag 6 juni
David Bujukliev, Per Lindberg, Rocker-brandman och Göran Olsson.

Nu drar det igång! En sista genomgång av utrustningen görs och bilarna lastas. Sen beger vi oss till festivalområdet och gör iordning vårt tält. Rocker-brandmannen får hedersplatsen!

Grindarna öppnas och de första festivalbesökarna vandrar in...

Uppdatering 20:00 Vi har träffat jättemånga trevliga rockare under eftermiddagen! Vilket härligt sätt att fira nationaldagen! Ett par modiga har provat vår tävling att klä sig som en brandman på tid. Flera har fotograferats tillsammans med vår Rocker-brandman.

Puss på dig!

På grund av att det mobila nätverket blir ganska överbelastat under festivalen har vi inte kunnat uppdatera sidan lika ofta som vi hade velat, men vi fortsätter att försöka. Det här är bara dag 1! :) Vid halvsju tiden var det dags att packa ihop tältet för idag. Vår Rocker-brandman fick söka nattlogi hos Sölvesborgs kommun. Vi tackar å hans vägnar! Under kvällen och natten fortsätter våra brandmän att finnas på plats i området.

Rock on - så ses vi i tältet imorgon!

 

Tisdag 5 juni

På kvällen samlas all personal som skall arbeta under festivalen på området för en genomgång. Alla kartor och rutiner diskuteras och genomgången avslutas med en orienteringsrunda på festivalområde och närliggande campingar.

Stf räddningschef Magnus Kärvhag och brandmän Roger Danielsson och David Bujukliev
 

Sweden Rock 2012

Publicerades den av

Nu pågår förberedelserna för fullt inför årets Sweden Rock. Om bara två veckor öppnar portarna till årets festival. För vår del innebär förberedelserna planering av bland annat bemanning, samband, tillsyner, informationsinsats och utrustning. Det är mycket att förbereda och gå igenom, men vi har många och goda erfarenheter från tidigare år och samarbetet med andra organisationer på plats är väl inarbetat.

Med början förra året har vårt engagemang vid festivalen utökats. I takt med att festivalen har växt, 2011 var antalet festivalbesökare närmare 40 000, har vi känt behov av en ökad beredskap. Numera har vi därför tre brandmän i beredskap på plats under festivalen, näst intill dygnet runt. Först och främst är styrkans uppgift att kunna förbereda förstärkande styrkor på insats, men även att kunna genomföra självständiga insatser vid mindre händelser. På kvällar och nätter kommer vi att vandra runt på festivalområdet och campingarna. Vi kommer även som tidigare att genomföra tillsyn av gasolhantering på festivalområdet.

På dagtid kan festivalbesökarna träffa oss i ett informationstält precis innanför stora ingången. Liksom förra året kommer vi att ha en given plats sida vid sida med Sölvesborgs kommun. Det kommer att finnas möjlighet att delta i påklädartävling (se gärna filmer från förra året på YouTube). Den bästa tiden förra året blev endast 15 sekunder – är den tiden oslagbar? Vill du inte tävla så kan du istället passa på att bli fotograferad med vår egen Rockerbrandman som kommer att finnas med oss på plats i tältet. Gå gärna in på Facebook redan nu och hjälp oss att ge honom ett namn!

Vi uppskattade mötet med rockarna förra året och ser fram emot givande möten även i år.

Har du inte möjlighet att själv besöka festivalen kan du följa vår närvaro där via såväl hemsida, Facebook och Youtube.

Rock on!