Till och från skolan

Använd hjälm!

Lagen säger att alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel.

För barn under 7 år rekommenderas en småbarnshjälm med grönt spänne. Den ger samma skydd som en vanlig cykelhjälm, men har ytterligare en funktion i det gröna spännet som går upp vid en viss belastning. Spännet öppnas om barnet fastnar i en klätterställning eller liknande, och är till för att förhindra kvävningsolyckor.

Använd reflexer!

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus.  Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.
De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av bilförare och busschaufförer.

Ge bilföraren en chans
Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20-30 meter från dig

Cykeln ska också synas
Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit, reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus.

Kontrollera dina reflexer
Reflexer håller inte hur länge som helst. Normal livslängd är ungefär tre år. Så här kan du kontrollera om en reflex fortfarande fungerar:

  • Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum.
  • Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd.
  • Släng den gamla om den syns märkbart sämre än den nya.