7.3 Läkarintyg

Det är viktigt att du som arbetstagare lämnar läkarintyg, annars riskerar du att bli utan sjuklön.

Läkarintyg som styrker din sjukfrånvaro krävs från din åttonde sjukskrivningsdag. Läkarintyget ska lämnas till administrationen. I vissa fall kan arbetsgivaren eller Försäkringskassan kräva ett läkarintyg redan från den första sjukdagen. Ett skäl för så kallat förstadagsintyg kan vara upprepade korta sjukdomstillfällen.

Läkarintyg som skrivs ut från den 15.e sjukskrivningsdagen ska skickas till Försäkringskassan. Arbetsgivaren meddelar Försäkringskassan om du är sjuk längre än 14 dagar. Då skickar Försäkringskassan hem ett brev till dig där de informerar dig om vad du ska göra.

Skulle du bli sjuk igen inom fem (5) dagar efter din sjukskrivning så krävs det återigen ett läkarintyg på den nya sjukperiodens åttonde (8) dag trots att det räknas till samma sjuklöneperiod.

Du lämnar en kopia på läkarintyget till administrationen eller till Försäkringskassan efter begäran. I vissa situationer ska läkarintyget skickas till både arbetsgivaren och Försäkringskassan beroende på hur lång sjukperiod det handlar om och hur många dagar du var sjuk första sjukperioden. Om du är osäker så är du alltid välkommen att fråga administrationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.