Brandskyddskontroll

Syftet med brandskyddskontrollen är att i ett tidigt skede upptäcka fel och brister hos anläggningen som kan innebära risker för brand. Kontrollen skall omfatta anläggningen i dess helhet och särskild uppmärksamhet ska ägnas åt

• sotbildningar och beläggningar

• skador eller förändringar av det tekniska utförandet

• temperaturförhållanden

• tryckförhållanden och täthet samt

• drift och skötsel.

Brandskyddskontrollen innefattar hela värmeanläggningen, imkanalen i restaurangkök samt taket och takskyddsanordningarna. Den som utför kontrollen måste därför ha tillträde till alla de delar av huset som anläggningen passerar. Brandskyddskontrollen får endast utföras av den som är utsedd av kommunen och som har behörighet att utföra brandskyddskontroll. Det är bara yrkesutbildade sotare med särskild vidareutbildning (teknikerexamen eller motsvarande äldre utbildning) som får utföra brandskyddskontrollen.

Brandskyddskontrollen skall ske med intervall som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har beslutat i en särskild föreskrift, MSBFS 2014:6. Beroende på typ av anläggning och hur den används är intervallen tre eller sex år. En anläggning som inte längre är i bruk behöver inte brandskyddskontrolleras, men innan anläggningen åter tas i bruk skall en brandskyddskontroll göras.

I tabellen nedan ges exempel på intervall för brandskyddskontroll. För mer detaljerad information hänvisas till föreskriften från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, se ovan.

 

 

 

Objekt Kontrollfrist
Villapanna fast bränsle eller tung eldningsolja Tre år
Villapanna pellets (helautomatisk standardiserad anl.) Sex år
Lokaleldstad* fast bränsle Tre år
Lokaleldstad* Sex år
Restaurangimkanal Två år

*Med lokaleldstad menas t.ex. kakelugn, kamin, öppen spis

 

Reaktioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.