


SRC-certifierade

Vill du jobba med skydd mot olyckor?

Brandskyddsutbildning asylboenden

Preparandutbildning

Utredning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Över 50 företrädare för kommuner, landsting och regioner ställer sig bakom den skrivelse som i veckan skickades till inrikesminister Anders Ygeman kring planerna för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Räddningstjänsterna i Blekinge finns bland de företrädare, från Skåne i söder till Kiruna i norr, som tar ställning i det upprop som leds av Kramfors kommun. I måndags skickades skrivelsen till inrikesminister Anders Ygeman på Justitiedepartementet. - Ett brett politiskt initiativ behövs för frågan. Det handlar om räddningstjänstens utbildningsbehov. Och det i sin tur påverkar trygghet och säkerhet för varje medborgare i hela Sverige, säger Jan Sahlén (S), kommunalråd i Kramfors kommun.MSB:s budget får inte gå ut över samhällets trygghet
MSB behöver spara 55 miljoner i år och nästa år. Det är bakgrunden till att myndigheten vill snabbutreda de två skolornas framtid på Sandö i Kramfors kommun och i Revinge, utanför Lund i Skåne. - Frågan behöver belysas ur olika perspektiv. Och det klarar man inte på en månad eller två. Risken är att ett snävt perspektiv kring budget leder till fel beslut, understryker Jan Sahlén. Frågan bör istället utredas utifrån:- Räddningstjänstens behov idag och i framtiden Kommunal räddningstjänst är basen för kommunernas förmåga att hantera kriser. Därför är utbildningsfrågan av strategisk betydelse.
- MSB:s roll och förutsättningar MSB har en mycket viktig roll i att stötta kommunerna. Vi behöver ha ett robust samhälle som klarar att hantera kriser. Det gäller även landstingen och regionerna. De har ansvar för smittskydd, sjukvård och kollektivtrafik i en kris.
- Högre kostnader för kommunerna Om MSB väljer att lägga ned en utbildningsort får kommunerna högre kostnader för att utbilda sina medarbetare. Det slår hårt mot små räddningstjänster och påverkar trygghet och säkerhet för våra medborgare.
- Det säkerhetspolitiska läget Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge i världen. Ukraina och Mellanöstern är några exempel. Räddningstjänsten har kopplingar till detta. De är stommen i det som tidigare var det civila försvaret och MSB som myndighet har sina rötter i både Statens Räddningsverk och i Civilförsvarsstyrelsen.
Framtidens perspektiv är viktigt
I uppropet påtalas att MSB bör värdera om det ens är möjligt att arrangera utbildnings-verksamhet med nuvarande budget. Det bör tas ett politiskt initiativ till en bred utredning där inriktning, uppdrag och förmåga för svensk räddningstjänst ska belysas. MSB har en nyckelroll och en intern snabbutredning kan inte ta omhand räddningstjänstens behov på ett bra sätt. Utgångspunkten ska vara ett framtidsperspektiv och en önskad samhällsutveckling. Senast 31 mars ska den interna snabbutredningen vid MSB vara klar. Läs hela skrivelsen som skickats till departementet och ta del av de underskrifter som bifogas från många av landets kommuner. Läs MSB:s kommentar till skrivelsen på sin hemsida.
Nya medarbetare
Idag avslutar vi vår två veckor långa utbildning med våra nya medarbetare. Det har varit två intensiva veckor där teoretiska pass varvats med praktiska övningar. Utbildningen genomförs med våra egna instruktörer och många har varit delaktiga för att göra utbildningen så bra som möjligt för våra nya deltidsbrandmän. Som sista del i utbildningen genomförs idag slutprov, både praktiskt och teoretiskt.
Vår rekrytering inleddes i början av året då vi annonserade efter nya deltidsbrandmän till samtliga stationer i förbundet, utom Karlshamn. Vi fick ett överväldigande antal sökande. 101 personer skickade in en ansökan vilket är ungefär tre gånger så många ansökningar som vi normalt får. Detta var såklart mycket glädjande och hela 35 personer kallades till intervju och tester. Vi landade slutligen på 13 personer, varav fyra kvinnor som nu har genomgått vår interna utbildning.
[gallery ids="5130,5131,5132,5133,5134,5137"]Vi vill rikta ett stort TACK till all personal som arbetat både intensivt och engagerat för att kunna ge den bästa utbildningen till våra nya kollegor. Det är mycket som skall fungera med logistik, övningar och material. Vi vill även tacka för den goda service vi har fått från restaurangpersonalen avseende alla matleveranser.
Slutligen vill vi hälsa våra nya medarbetare varmt välkomna in i organisationen!

Alla Hjärtans Dag
Lagom till Alla hjärtans dag har vi hjälpt Karlshamns kommun att placera ut sina tio nya hjärtstartare runt om i kommunen. Med ekonomisk hjälp från de kommunala bolagen och praktisk hjälp från Räddningstjänsten Västra Blekinge och Vägga vuxenutbildning har kommunen satsat på att öka tillgängligheten till hjärtstartare runt om i kommunen.
Enligt HLR-rådet drabbas i Sverige ca 10 000 av plötsligt hjärtstopp, då ej medräknat de som inträffar på sjukhus. Vid ett hjärtstopp klarar hjärtat inte längre att pumpa blodet ut i kroppen, men med hjälp av hjärt-lungräddning kan man då hjälpa till att pumpa ut blodet manuellt. Ju tidigare denna hjälp påbörjas ju större är chanserna att personen kan räddas. Tid är livsviktigt. Att då ha hjärtstartare nära tillhands är en ovärderlig hjälp.
[caption id="attachment_4615" align="alignright" width="345"] Pernilla Svensson från Vägga vuxenutbildning utbildar tillsammans med Boris Olsson från Räddningstjänsten. Totalt har ett sjuttiotal utbildats.[/caption] I detta projekt som Karlshamns kommun initierade har Räddningstjänsten deltagit i form av att bistå med praktiskt rådgivning. Dessutom har en av våra brandmän, Boris Olsson, tillsammans med vårdlärare Pernilla Svensson på Vägga vuxenutbildning, hållit utbildning i hjärt- och lungräddning för personer som arbetar på de platser där hjärtstartare nu placerats ut. Hjärtstartarna har placerats på följande ställen i kommunen: Väggahallen, Willys (Flaggenhuset), Coop Asarum, Coop Svängsta, ICA Laxen Mörrum, Stillerydshamnen, Eklunden Hällaryd, Lokstallarna, Stadsteatern och Rådhuset. Via Hjärtstartarregistret kan du själv se var den närmaste hjärtstartaren finns utplacerad. I registret finns drygt 6 600 hjärtstartare registrerade och man håller nu på med en uppdatering och kvalitetssäkring av registret. I framtiden hoppas man att detta register skall kunna användas även av SOS Alarm så att de vid ett inringt larm kan hänvisa till närmaste hjärtstartare. Allt för att vinna tid.Nedan kan du se en film om hjärt- och lungräddning. Riktlinjerna förfinas hela tiden och de grundläggande första stegen är:
1. Är personen kontaktbar? 2. Kontrollera andning. 3. Larma 112 4. Starta hjärt- och lungräddning. Ta hand om Alla Hjärtan, idag och alla andra dagar!
Utbildning om företagsklimatet
Under vecka 43 deltar två av Räddningstjänstens handläggare i en utbildning om hur vi bemöter företag och hur vi kan förbättra klimatet för företagarna. Utbildningen drivs av Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Tillväxtverket och har fått namnet "Förenkla helt enkelt".
Utbildningen riktar sig till chefer, politiker och handläggare som har kontakter med företagen i olika situationer, det kan röra sig om hantering av tillstånd eller etableringar av olika slag. Vi är totalt ca 90 deltagare från Blekinges kommuner och Länsstyrelsen som deltar på Östra Piren i Karlshamn.
Utbildningen genomförs i tre steg där vi idag är inne i den andra delen. Ämnen som behandlas är t.ex. företagens villkor och näringslivets betydelse för kommunerna, hur olika regelverk påverkar företagen och hur vi kan tydliggöra olika roller mellan tjänstemän, politiker och företagen. En annan viktig del i utbildningen är att skapa engagemang för företagens villkor och visa på goda exempel från kommuner runt om i Sverige.

Vill du bli brandman?
I förbundet finns en station i Karlshamn med heltidsanställda brandmän, här finns även en deltidskår. Övriga stationer som finns i Svängsta, Sölvesborg, Mjällby och Olofström bemannas av deltidsbrandmän. Vi har även ett värn i Kyrkhult.
Vi arbetar kontinuerligt med vidareutbildning och rekrytering av vår personalstyrka. De senaste åren har det blivit svårare och svårare att behålla personal i de mindre orterna, främst beroende på att det är svårt att rekrytera personal som både bor och arbetar inom fem minuter från brandstationen. Detta har resulterat i att vi i stort sett rekryterar och utbildar nya deltidsbrandmän vartannat år. Senaste tillskottet till deltidsstyrkorna skedde våren 2011 och vi ser att det troligen kommer att behövas nya rekryteringar nästa vår. Vi kommer då att gå ut med en annons i början av året för att sedan kalla till intervjuer och tester i februari. Därefter brukar utbildningen för nya deltidsbrandmän hållas någon gång i april/maj. Kanske är du en av våra nya deltidsbrandmän?
Vilka krav ställs på en deltidsbrandman?
Att arbeta som brandman är ett omväxlande och ibland riskfyllt arbete där många olika kompetenser behövs för att lyckas med uppgiften. En god fysisk och psykisk hälsa är ett krav, liksom god samarbetsförmåga. De krav som ställs vid rekrytering är att
- du klarar några fysiska tester (bland annat ett så kallat rullbandstest och ett simtest)
- du har körkort för tung lastbil (C-körkort). Möjlighet finns dock att ta C-kort under provanställningen.
- Du bör bo och arbeta så att du kan rycka ut från brandstationen inom fem minuter.
Förra året rekryterade vi åtta nya deltidsbrandmän. Här kan du se en kort film ifrån den två veckor långa utbildning som följde. Det var intensiva dagar där flera moment skulle prövas och övas. Hela utbildningen avslutades med ett teoretiskt prov.
Kanske hör vi av dig när det är dags för rekrytering nästa gång?