Över 50 företrädare för kommuner, landsting och regioner ställer sig bakom den skrivelse som i veckan skickades till inrikesminister Anders Ygeman kring planerna för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Räddningstjänsterna i Blekinge finns bland de företrädare, från Skåne i söder till Kiruna i norr, som tar ställning i det upprop som leds av Kramfors kommun. I måndags skickades skrivelsen till inrikesminister Anders Ygeman på Justitiedepartementet. - Ett brett politiskt initiativ behövs för frågan. Det handlar om räddningstjänstens utbildningsbehov. Och det i sin tur påverkar trygghet och säkerhet för varje medborgare i hela Sverige, säger Jan Sahlén (S), kommunalråd i Kramfors kommun.MSB:s budget får inte gå ut över samhällets trygghet
MSB behöver spara 55 miljoner i år och nästa år. Det är bakgrunden till att myndigheten vill snabbutreda de två skolornas framtid på Sandö i Kramfors kommun och i Revinge, utanför Lund i Skåne. - Frågan behöver belysas ur olika perspektiv. Och det klarar man inte på en månad eller två. Risken är att ett snävt perspektiv kring budget leder till fel beslut, understryker Jan Sahlén. Frågan bör istället utredas utifrån:- Räddningstjänstens behov idag och i framtiden Kommunal räddningstjänst är basen för kommunernas förmåga att hantera kriser. Därför är utbildningsfrågan av strategisk betydelse.
- MSB:s roll och förutsättningar MSB har en mycket viktig roll i att stötta kommunerna. Vi behöver ha ett robust samhälle som klarar att hantera kriser. Det gäller även landstingen och regionerna. De har ansvar för smittskydd, sjukvård och kollektivtrafik i en kris.
- Högre kostnader för kommunerna Om MSB väljer att lägga ned en utbildningsort får kommunerna högre kostnader för att utbilda sina medarbetare. Det slår hårt mot små räddningstjänster och påverkar trygghet och säkerhet för våra medborgare.
- Det säkerhetspolitiska läget Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge i världen. Ukraina och Mellanöstern är några exempel. Räddningstjänsten har kopplingar till detta. De är stommen i det som tidigare var det civila försvaret och MSB som myndighet har sina rötter i både Statens Räddningsverk och i Civilförsvarsstyrelsen.