


Ett släp med gasol har vält på Oljehamnsvägen

Industribrand i Ysane

Varför kommer det en röd bil före ambulansen?
De flesta vet att räddningstjänsten rycker ut vid flera typer av olyckor, de vanligaste är trafikolyckor och bränder, men ibland åker vi även på sjukvårdslarm. Varför gör vi det?
Sedan fyra år tillbaka har vi ett avtal med ambulansen för vissa typer av sjukvårdslarm. Avtalet kallas ”I väntan på ambulans” (IVPA) och finns i många kommuner runt om i landet, även om det kan vara utformat på olika sätt. I Blekinge gäller IVPA-avtalet som Räddningstjänsten har med Landstinget Blekinge endast vid hjärtstoppslarm. I avtalet ingår utbildning för vår personal och vi har mycket gott samarbete med ambulanspersonalen som regelbundet utbildar oss. Avtalet innebär att våra organisationer arbetar tillsammans för att kunna hjälpa medborgaren på bästa sätt.
I praktiken betyder avtalet att när SOS Alarm AB får ett larm som gäller hjärtstopp så gör operatören en bedömning om räddningstjänsten kan komma fram före ambulansen (beroende på var ambulansen befinner sig). I de fall räddningstjänsten kan komma fram före så larmas även vi på hjärtstoppslarm.
När vi kommer fram kan vi direkt påbörja hjärt- och lungräddning, använda defibrillator och ge syrgas tills ambulansen kommer på plats. Det kan vara värdefulla minuter och sekunder.
Förutom utbildningen för vår personal har vi även en del ny utrustning på våra fordon sedan avtalet infördes. Minst ett fordon på varje station i förbundet är utrustat med defibrillator, syrgas och annat akutsjukvårdsmateriel.
När brandmännen åker på ett sjukvårdslarm gäller hälso- och sjukvårdslagen vilket bl a innefattar sekretess. Det är alltid ambulanspersonal som är medicinskt ansvarig när de ansluter till olycksplatsen.
Ibland kan vi även bli larmade på andra sjukvårdslarm än hjärtstoppslarm. Det kan bero på hur inringaren har beskrivit situationen för SOS-operatören och hur informationen tolkas. Det är dock viktigt att komma ihåg att en ambulans alltid larmas vid sjukdomsfall, alltså även de gånger då vi också blir larmade. De gånger vi är först på plats kan vi ändå i många fall både påbörja en åtgärd och lugna de drabbade innan ambulansen anländer.
Har Du frågor kring IVPA-avtalet (eller något annat) går det bra att ställa frågor i kommentarfältet nedan, eller förstås genom att kontakta oss direkt.

Brand i föreningsbyggnad – Jössarinken Mörrum

Arbete pågår
Just nu pågår det sista arbetet med att färdigställa den nya FIP-bilen som skall vara på plats i Olofström inom ett par månader. Förkortningen FIP står för Första Insats Person och är ett arbetssätt som vi redan idag använder i Sölvesborg.
I praktiken innebär det att styrkeledaren har en specialanpassad brandbil hemma hos sig under sin beredskapsvecka. Styrkeledaren kan då åka direkt till olycksplatsen vid ett larm utan att passera brandstationen. Väl på plats kan han eller hon snabbt göra en första bedömning av situationen och förbereda insatsen till dess att styrkan anländer. Erfarenheter från FIP-organisationen i Sölvesborg visar att en insats (i snitt) kan påbörjas några minuter tidigare tack vare att styrkeledaren åker direkt och detta kan förstås vara viktiga minuter. Ibland kan också styrkeledaren avbryta en insats eller lösa hela situationen själv, vilket också är betydelsefullt då vi minimerar onödiga utryckningar.
FIP-bilen i Olofström är av modell Nissan Navara vilket är jämförbart med den Toyota Hilux vi har i Sölvesborg. Bilarna utrustas på samma sätt vilket bland annat innebär enklare släckutrustning och sjukvårdsutrustning.

Brand banvall Gammalstorp
14:30
Branden på banvallen är nu släckt och samtliga styrkor har återgått. Trafikverket är meddelat om att de återigen kan släppa på trafiken på banan. Inga personer har kommit till skada och det blev heller inga skador på byggnader.
13:15
Vid tjugo över tolv inkom larm till Räddningstjänsten om markbrand vid banvallen kring Gammalstorp. Första rapporten indikerar att det är ett stort område som brinner varför ytterligare styrkor larmas till platsen. En första prioritering blir att säkerställa att spåret görs strömlöst.
För tillfället är tre styrkor på plats (Sölvesborg, Mjällby och Karlshamn) och bekämpar branden. Det rör sig om en sträcka på ca 1.5 km och brinner på flera ställen längs banvallen. Inga fastigheter bedöms vara hotade.
Texten uppdateras löpande.
