God Jul och Gott Nytt År

Publicerades den av

Vi på Räddningstjänsten Västra Blekinge vill passa på att önska Er alla en God Jul och ett Gott Nytt År! Vi vill tacka för året som gått och ser fram emot ett nytt spännande år 2013. Ta det lugnt på vägarna och glöm inte ljusen...

Under julafton och nyårsafton samt alla röda dagar är vår växel stängd, men nödnumret 112 är förstås öppet dygnet runt som vanligt.

Vi kan inte motstå att ge några små påminnelser inför eventuellt fyrverkeri under nyårshelgen:

  • Förbered i god tid och kontrollera att fyrverkeripjäsen inte skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Följ bruksanvisningen när du sätter upp fyrverkeripjäserna.
  • Håll säkerhetsavståndet. Se till att din omgivning också gör det. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen eller luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs.
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Vi önskar er alla en skön julhelg och en fin avslutning på 2012.

Fyrverkerier

Publicerades den av

Nu är det bara en vecka kvar till jul och två veckor kvar till nyår. Förutom alla förberedelser inför julhelgen är det också många butiker och affärsinnehavare som förbereder årets försäljning av fyrverkerier till nyårsfirandet.

Räddningstjänsten kommer, tillsammans med Polisen, att i samband med helgerna genomföra tillsynsbesök vid utvalda försäljningsställen av fyrverkerier.

Vid besöken kommer vi bland annat att titta på försäljningsplats och förvaring av pyrotekniska produkter. Försäljning av dessa produkter är över huvud taget inte lämplig där andra brandfarliga varor sker i större omfattning eller i lokaler med stora brandceller och långa, otydliga utrymningsvägar. Inte heller lokaler där konsekvenser av en brand eller explosion kan bli extra allvarliga är förstås lämpliga.

För att läsa mer om regler som gäller vid försäljning av pyrotekniska produkter, följ länken till MSB.se. Det går också bra att kontakta brandinspektör Gunnar Naumansson på telefon 0454 – 30 51 21.

Vi vill också passa på att be alla som avser att använda fyrverkerier under helgerna att göra det med försiktighet. Vi ber er också att visa hänsyn till grannar och övrig omgivning så att allas nyårsfirande blir så bra som möjligt.