På bilen: Robin Nilsson, Daniel Eriksson, Glenn Ernström, Emma Grimlund Stående: Robin Fengsjö, Andreas Silvare, Heikki Rytkönen, Andreas Axelsson, Daniel Manninen Sittande: Joacim Carlsson, Pelle Edvinsson, Fredrik Larsson

Preparandutbildning vår 2017

Publicerades den av

För två veckor sedan startade vårens preparandutbildning här i Karlshamn för kommande deltidsbrandmän. Totalt tolv personer går utbildningen, varav nio stycken kommer att gå vidare ut till våra olika deltidsstationer och tre stycken går utbildningen genom sitt ordinarie arbete.

De första två veckorna handlar om rök- och kemdykning, det är en lagstadgad utbildning som är hårt reglerad i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

I utbildningen har det varvats teori och praktik när deltagarna har fått lära sig om utrustningen – med allt ifrån andningsskydd och övrig skyddsutrustning för rökdykning, till strålförarteknik och de olika fordonen. Man har även tränat släckning, rökdykning, dörrforcering m.m. där utrustningen och hanteringen av densamma är livsviktig. Arbetet som brandman präglas av ett högt säkerhetstänk, vilket även genomsyrar utbildningen som genomförs helt enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om rök- och kemdykning.

I slutet av utbildningens andra vecka har eleverna fått testa sina gränser, och tänja dem, när de fick genomföra en såväl fysiskt som psykiskt krävande rökdykningsövning.

Det är mycket nöjda deltagare när jag pratar med dem vid lunchen på torsdagen, uttalanden som “Det här är den bästa utbildning jag gått någonsin”, “Otroligt lärorikt” och “Mycket spännande och utmanande” kom från flera håll runt bordet. Förväntningarna inför utbildningen hade inte varit så uttalade, man hade inte riktigt vetat vad man skulle förvänta sig utan gick in i det med ett öppet sinne och tog det som det kom.

Deltagarna riktar också en stor eloge till handledarna; Martin Jansson, Håkan Hult, Tobias Bengtsson och Lars Levinsson, för en mycket bra genomförd utbildning.

Nu genomför deltagarna sin sista kursdag för de här veckorna, och ser med glädje och förväntan fram emot att komma tillbaka vecka 17 för sin sista utbildningsvecka då man bygger på med sjukvård, vattenlivräddning, trafikolycka, motorsåg och säkring på tak. När de genomfört sin sista vecka hos oss får eleverna behörighet att jobba som rök- och kemdykare hos oss på Räddningstjänsten Västra Blekinge, dock med vissa restriktioner.

Preparand insats ammoniak

Övning i kemdykning/livräddning med ammoniak

När de tre veckorna hos oss är slutförda väntar sju veckors utbildning på MSBs skolor och efter det är de klara att arbeta som räddningsman i beredskap (deltidsbrandman).

2017-03-30 3

Övning i rökdykning, övertändning av rökgaser

//Helena Henricsson, ekonom

Facebook Twitter Email